Sentient Creatures 3.0: Bio Art

Tijdens de laatste Sentient Creatures-uitzending van dit seizoen op 21 maart 2009, ontving kunstenaar en gastheer Graham Smith twee grote namen op het gebied van bio-art: Adam Zaretsky en Eduardo Kac.

Adam Zaretsky gebruikt levende organismen in zijn kunst, zo laat hij bijvoorbeeld bacteriën dansen op zijn gezang. De ene keer is zijn werk wetenschappelijk van aard en neemt hij zijn publiek mee naar het laboratorium, de andere keer is zijn werk theatraal en vindt het plaats op kunstpodia of in de openbare ruimte. Altijd reflecteert zijn werk op de enorme invloed van nieuwe technologieën op onze samenleving.

Zaretsky's doel is publiek, wetenschap en kunstwereld uit te dagen om na te denken over de grenzen van kunst en de grenzen van wetenschap; over de wetenschappelijke en maatschappelijke keuzes met betrekking tot de toepassing van genetische modificatie, die volgens hem niet alleen moeten worden aangevoerd door belangen uit de militaire-, medische- en voedingsindustrie en niet alleen afhankelijk moeten zijn van westerse esthetische idealen.

Eduardo Kac werd beroemd met zijn lichtgevende albinokonijn Alba uit 2000. Het is een transgeen konijn (een combinatie van genen van verschillende organismen), ontstaan in een Frans laboratorium waar wetenschappers het gen voor een groen fluorescerend eiwit van een lichtgevende kwal uit de Stille Zuidzee injecteerden in de eicel van een albinokonijn. Het project veroorzaakte zoveel commotie, dat Kac het konijn niet meekreeg uit het laboratorium. (bron: Netherlands Genomics Initiative, 2005 ‚ 2007)

Met dank aan:

Mondriaan Stichting, het SNS REAAL fonds, the Art & Genomics Centre, het Pauwhoffonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en MultimediaN.