Utopian Practices conferentie

Op donderdag 19 maart 2009 organiseren Waag Society, de Virtual Knowledge Studio (KNAW) en The Arts & Genomics Centre (Universiteit Leiden) van 9.30 – 17.00u de conferentie Utopian Practices: Science, Art & Design REunited in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam.

Is de tijd aangebroken om de Wetenschappen en de Kunsten weer samen te brengen? Is er een toekomst voor een hereniging van wetenschap, kunst en design of past dat niet in onze tijdsgeest? Hoe brengen we de praktijken van kunstenaars, designers en wetenschappers (weer) samen en wat levert dat op?

Kunst, wetenschap en design zijn van oudsher nauw met elkaar verbonden geweest. In de moderne tijd is er een scheiding opgetreden door (technologische) specialisatie. Vandaag de dag zijn er echter weer veel voorbeelden te vinden van kruisbestuivingen tussen de genoemde domeinen.
In de conferentie Utopian Practices: Science, Art & Design REunited komen bruggenbouwers aan bod die verrassende verbanden leggen tussen de verschillende disciplines. Susan Kennard, executive director van het nieuwe media instituut BANFF in Canada spreekt over de bijzondere manier waarop onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers in hun centrum worden samengebracht. Hoogleraar (emeritaat) Martin Kemp aan de Universiteit van Oxford duidt de overeenkomsten tussen kunstenaars en wetenschappers aan de hand van wat hij noemt ‘structural intuition’. Kunstenares Beatriz da Costa geeft aan hoe moeilijk het is de barrières tussen kunst en wetenschap te slechten aan de hand van ‘When Art becomes Science’?

Utopian Practices is de aftrap voor een programma over kunst, wetenschap en ontwerppraktijk, georganiseerd door Waag Society, de Virtual Knowledge Studio (KNAW) en The Arts & Genomics Centre (Universiteit Leiden).

Sprekers en presentatoren zijn:
Robert Zwijnenberg, The Arts & Genomics Centre; Susan Kennard, Banff New Media Intitute; Beatriz da Costa, University of California; Caroline Nevejan, Hogeschool van Amsterdam; Paul Wouters, Virtual Knowledge Studio (KNAW); Marleen Stikker, Waag Society; Sabine Wildevuur, Waag Society; Martin Kemp, Oxford University; Nicoline van Harskamp; Robbert Dijkgraaf, Knaw; Janwillem Schrofer, Rijksakademie; Adam Zaretsky, Rensselaer Polytechnic Institute.

Kaartverkoop via de Balie: 020 – 5535100 of www.debalie.nl
Entree 15,00 euro (inclusief lunch)
Aanvang 09.30 uur (inloop 09.00)
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam.
Utopian Practices is live te volgen via www.killertv.nl en www.balie.nl/live.

Voertaal: Engels
Meer informatie Lucas Evers, Sabine Wildevuur, 020-5579898

Utopian Practices is een initiatief van Waag Society, The Arts & Genomics Centre, Virtual Knowledge Studio.

PROGRAMMA

 • 9.00 - 9.30 Inloop.
 • 9.30 - 9.45 Rob Zwijnenberg, hoogleraar in de relatie tussen kunst en wetenschap, Universiteit Leiden en Centre for Arts & Genomics. Opening en inleiding. Het belang van kruisverbanden tussen kunsten en natuurwetenschappen enerzijds en geesteswetenschappen anderzijds en de contraproductiviteit van de potentieel oeverloze jacht op analogieën tussen kunst en wetenschap.
 • 9.45 – 10.15 Susan Kennard, Executive Producer van Banff New Media Institute (BNMI), Canada over het samenbrengen van kunst, wetenschap en design.
 • 10.15 - 10.45 Beatriz da Costa, kunstenares en wetenschapper. Associate Professor of Arts, Computation, Engineering aan de University of California, Irvine. 'When Art Becomes Science': over de moeite die het haar kost als kunstenares om het wetenschapsbedrijf binnen te dringen en haar drijfveer en noodzaak dat te blijven doen.
 • 10.45 - 11.15 Pauze
 • 11.15 - 12.00 CYSWIK (Can You See What I Know?) - sessie o.l.v. Caroline Nevejan en Paul Wouters. Wat mist er in Nederland aan 'intellectuele infrastructuur' voor samenwerking tussen kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers, en hoe kunnen we daar aan werken? Uitgangspunten vormen de ervaringen van kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers die op de conferentie aanwezig zijn.
 • 12.00 - 13.00 Lunch
 • 13.00 - 13.15 Introductie middag Marleen Stikker, directeur Waag Society.
 • 13.15 - 13.30 Prelaunch boek Sabine Wildevuur, destijds visiting fellow aan Centre for Visual Studies, Oxford en Universiteit Maastricht, 'Invisible Vision', what science could learn from the arts? Wat kunnen wetenschappers en kunstenaars leren van elkaar? Kunnen we de barrières tussen de praktijken slechten? En hoe dan? Het boek wordt overhandigd aan Martin Kemp en Rob Zwijnenberg.
 • 13.30 - 14.15 Martin Kemp, emeritus hoogleraar History of Art, Oxford University over 'The new history of visualization'. Structural Intuition: De overeenkomsten tussen kunstenaars en wetenschappers.
 • 14.15 - 15.00 Nicoline van Harskamp, een experiment over luisteren, geheugen, collectief bewustzijn en politiek – werk in ontwikkeling voor de Prix de Rome 2009.
 • 15.00 - 15.30 Robbert Dijkgraaf (president KNAW). KNAW of KIWLSK (Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten) in gesprek met Janwillem Schrofer (Rijksakademie): kunnen kunst, wetenschap en ontwerp (weer) samengaan?
 • 15.30 - 16.00 Videoregistratie van de bio-kunstenaar Adam Zaretsky die zijn genetisch gemodificeerde Oranjefazant aanbiedt aan Prins Willem-Alexander.
 • 16.00 - 16.30   Agenderende conclusies door Marleen Stikker, Paul Wouters en Robert Zwijnenberg
 • Afsluiting