Sentient Creatures 3.0: Norman White and Jeff Mann

In de Sentient Creatures aflevering van 19 november 2008 waren te gast de Canadese kunstenaar en visionair Norman White en Jeff Mann. 

Norman White’s werk wordt over de hele wereld geëxposeerd en zijn zeer persoonlijke humorvolle benadering van kinetische kunst wordt alom geprezen. Maar belangrijker nog is zijn rol als aanjager, ondersteuner en organisator van wat inmiddels e-art heet. Als docent aan het Ontario College of Art and Design in Toronto stoomde hij in zijn electronische werkplaats al in de jaren ’70 een reeks kunstenaars klaar die zijn fascinatie voor technologie deelde en er over de hele wereld furore mee maakte. Ver voordat het gebruik van electronica en computers in de beeldende kunst gemeengoed was, wist White een generatie aan zich te binden, waar hij tot op de dag van vandaag contact mee houdt.

Jeff Mann is een van de studenten van White, die in zijn voetspoor technologie ‘electronica, physical computing, robotica, video, geluid, and telecommunicatie’ gebruikt om ‘electric art’ te maken. Mann was onder veel meer betrokken bij het befaamde LiveForm TeleKinetics-project samen met Michelle Teran, dat translocale events produceerde, onder andere als artist in residence bij Waag Society.