Imaginations: Dans

Op 7 mei 2008 organiseerde Waag Society in samenwerking met regisseur Erik van Zuylen een workshop over de relatie dans, film, video en nieuwe media. Op 21 mei werden de resultaten van die workshop getoond in de eerste Imaginations-uitzending van 2008.

In het project 'Good Morning Mr. Orwell' van de videokunstenaar Nam June Paik, uitgezonden op 1 januari 1984, danste Merce Cunningham met zijn eigen spiegelbeeld dat via een satelliet met een vertraging van 1 seconde terugkwam.  Geïnspireerd door dit project vond een videoperformance in de Waag plaats. Een choreograaf/danser bewoog tegenover een gestreamd spiegelbeeld. Een stream heeft een vertraging tussen de 17 en 25 seconden. Het spiegelbeeld werd een onverwachte danspartner die de danser tot improviseren dwong. De performance wordt ook weer gestreamd, wat een typisch Droste-effect teweeg kan brengen.

De Imaginations-uitzending op 21 mei stond in het teken van de dansfilm.

Van Zuylen gaf een overzicht van het langdurige huwelijk tussen de film- en de danskunst, en hoe de videokunst en nieuwe media nieuwe impulsen aan de dansfilm hebben gegeven. Co-presentator van de avond was kunstenaar en NRC-journalist Ine Poppe.

Henk van Dijk en Igone de Jongh gaven een demonstratie van hun duet voor cameraman en danseres in de dans Live van Hans van Manen.